Hoe kan ik de ergonomie op het werk verbeteren?

Het verbeteren van de ergonomie op het werk is gunstig voor het welzijn en de productiviteit van de werknemers. Het voorkomt ook fysieke en mentale gezondheidsproblemen. Hieronder delen we graag drie goede manieren om de ergonomie op het werk te verbeteren:

  • Ergonomisch meubilair en apparatuur, zoals individueel verstelbare stoelen, tafels en andere accessoires. Zo kan een werknemer zijn houding aanpassen en comfortabel werken.
  • Pauzeren én bewegen: neem regelmatig een korte pauze en strek even de benen. Ook microbewegingen helpen je om fit te blijven. Door te bewegen help je jouw spieren te ontspannen en je bloedsomloop te verbeteren. Een zit-sta bureau en/of zit-sta kruk kunnen helpen om regelmatig van houding te wisselen.
  • Ergonomische training en bewustwording: training en voorlichting over ergonomie zijn goud waard. Werknemers leren op die manier hoe ze hun werkplek goed kunnen instellen, welke houdingen ze moeten vermijden en hoe ze lichamelijke belasting kunnen verminderen.

Hoe dan ook vereist ergonomie een individuele en situatiespecifieke aanpak. Want wat voor de ene werknemer ergonomisch is, is dat niet voor een andere werknemer.

svenstol-banner
logo ergo lab

Ontdek meer tips om de ergonomie op het werk te verbeteren