Is de spierontwikkeling bij de jongere generaties (Y & Z) lager dan vroeger?

Anno 2023 bevinden zich maar liefst 4 generaties op de arbeidsmarkt. De twee jongste generaties zijn generatie Y – ook wel de Millennials genoemd – geboren tussen 1986 en 2000 – en generatie Z, geboren vanaf 2001 tot 2015. Studies hebben aangetoond dat deze generaties doorgaans minder bewegen dan de oudere generaties. De automatische veronderstelling is dat de spierontwikkeling bij de jongere generaties lager ligt dan vroeger. Maar is dat zo?

Sluitend bewijs is er niet maar bepaalde factoren beïnvloeden wel degelijk de mate van spierontwikkeling bij jongeren:

  • Een andere levensstijl door een verminderde fysieke activiteit omwille van de vele uren schermtijd. Dit kan leiden tot een verminderde fysieke fitheid.
  • Het eten van meer verwerkte voedingsmiddelen en suikers en een lagere inname van belangrijke voedingsstoffen, zoals eiwitten. Deze laatste zijn nodig zijn voor de spiergroei. Ook dit kan leiden tot een verminderde spierontwikkeling.

Bepaalde studies vermelden echter dat de spierontwikkeling bij de jongere generaties niet beduidend lager ligt. Grote individuele variaties, genetica en het niveau van fysieke activiteit van een persoon spelen tot slot de belangrijkste rol in spierontwikkeling.