Wat is de juiste ergonomische werkhouding?

Een goede ergonomische werkhouding is cruciaal om lichamelijke klachten en vermoeidheid te voorkomen. Op de volgende punten kan je letten voor een optimale ergonomische werkhouding:

Zithouding: Zorg ervoor dat je rug volledig wordt ondersteund door de rugleuning van je bureaustoel. De onderrug moet goed ondersteund worden en de natuurlijke kromming van de wervelkolom moet behouden blijven. Stel de hoogte van de stoel zo in dat je voeten plat op de grond rusten of gebruik een voetensteun als dat nodig is. Je knieën moeten zich op dezelfde hoogte of net iets lager dan je heupen bevinden.

Bureaublad en beeldscherm: Plaats je bureau op ellebooghoogte, zodat je onderarmen parallel aan de grond zijn wanneer je typt. Het beeldscherm moet op ooghoogte staan, zodat je nek in een neutrale positie blijft. Gebruik eventueel een monitorstandaard.

Toetsenbord en muis: Hou je polsen recht en zwevend boven het toetsenbord. Gebruik indien nodig een ergonomisch toetsenbord. Plaats de muis dichtbij het toetsenbord op dezelfde hoogte.

Ooghoogte en verlichting: Pas de verlichting aan om schittering op het scherm te verminderen. Zorg ervoor dat het omgevingslicht voldoende is en dat het beeldscherm zich op ooghoogte bevindt om onnodige belasting van de nek en ogen te voorkomen.

Telefoon en accessoires: Als je de telefoon vaak gebruikt, gebruik dan een headset of luidsprekertelefoon om je nek en schouders te ontlasten. Organiseer je werkplek zodat veelgebruikte voorwerpen binnen handbereik zijn om onnodig strekken of buigen te voorkomen.

Pauzes en beweging: Sta regelmatig op, strek je uit en beweeg om stijfheid en vermoeidheid te verminderen. Overweeg het gebruik van een zit-sta-bureau als je langdurig zitten wilt verminderen.