Goed zitten, hoe doe ik dat?

Goed zitten, het lijkt zo vanzelfsprekend dat we er onbewust te weinig aandacht aan besteden. Wil je weten hoe je goed kan zitten? Onthoud dan deze drie gouden regels.

  1. Correct gebruik en juiste instellingen. Dat betekent concreet dat je het volledige zitoppervlak moet gebruiken en volledig contact moet hebben met de rugleuning. Zo ontlast je de hals- en rugspieren en voorkom je spanningen. Daarnaast is het belangrijk om de hoogte van de rugleuning en lendensteun, de zithoogte en de armleuningen goed in te stellen.
  2. Een ontspannen zithouding. Onze tussenwervelschijven – die voor de beweeglijkheid van onze wervelkolom zorgen – vangen het grootste deel van onze zitbelasting op. Onze lichaamshouding speelt daar een belangrijke rol in. Ontlast je tussenwervelschijven door regelmatig achterover te leunen.
  3. Dynamisch zitten. Of meer bewegen. Dat klinkt tegenstrijdig maar door het zitten bewust te onderbreken, heb je een stapje voor en zal je minder snel te maken krijgen met rugklachten. Om je tussenwervelschijven elastisch en gezond te houden, is actief zitten de sleutel! Een goede verdeling is bv. 60% zitten, 30% staan en 10% bewust bewegen (benen strekken, …).