Tips om de ergonomie op het werk te verbeteren

Ergonomie is niet meer weg te denken. Vooral op kantoor, de plaats waar we het grootste deel van onze dag doorbrengen, willen we op een comfortabele en aangename manier kunnen werken. Hoe kan je de ergonomie op het werk nog meer verbeteren? Hieronder vind je alvast enkele nuttige tips!

Maar eerst: waarom aandacht voor ergonomie op het werk?

Ergonomie op het werk draagt bij aan de gezondheid en het welzijn van werknemers. Een ergonomische werkplek leidt dus automatisch tot een hogere productiviteit. Je kan er als modern bedrijf niet meer rond: een ergonomisch ingerichte werkplek houdt je werknemers fit, gezond én gelukkig!  

Enkele nuttige tips

 • Stel de hoogte van je bureau en stoel juist in. Je armen maken een hoek van 90 graden, je voeten staan recht op de grond en je knieën bevinden zich iets lager dan je heupen. Een ergonomische bureaustoel met verstelbare armleuningen geeft bijvoorbeeld extra ondersteuning ter hoogte van de onderarmen.
 • Neem een mooie rechte zithouding aan. Zet je scherm op armlengte afstand en op ooghoogte om spanning in de nek en ogen te verminderen. Let op dat de bovenkant van je scherm niet boven ooghoogte komt.
 • Plaats je toetsenbord recht voor je scherm en hou je muis in de buurt om nek-, pols- en schouderklachten tegen te gaan.
 • Beweeg regelmatig. Sta bij voorkeur elke 30 minuten recht en strek even de benen. Neem een korte pauze of werk al rechtstaand verder (met behulp van een stabureau).
 • Zorg voor de gepaste verlichting en vermijd reflectie op je beeldscherm.
 • Maak gebruik van accessoires zoals een ergonomisch toetsenbord en ergonomische muis, een documenthouder, …
 • Beperk omgevingsgeluiden en gebruik bijvoorbeeld een geluiddempende hoofdtelefoon of oortjes.

  Nood aan advies?

  Is de ergonomie op het werk nog voor verbetering vatbaar? Dan ondersteunt Ergo-Lab je graag in het realiseren van een comfortabele en gezonde werkplek op maat van jouw bedrijf en van de individuele gebruikers. Contacteer ons gerust vrijblijvend voor een eerste kennismaking.