Wat is het belang van een ontspanningsruimte in een 24/7 omgeving?

Aandacht voor welzijn in een meld- of controlekamer beperkt zich niet uitsluitend tot het voorzien van een ergonomische inrichting met 24/7 werktafels en 24-uurs stoelen.

In de realiteit merken wij vaak dat operators, bij gebrek aan een aparte keukenruimte, hun pauze doorbrengen aan hun bureau. Hierdoor valt de mogelijkheid om even te ontspannen weg met als gevolg dat men minder productief is. Zelfs op drukke dagen is het enorm belangrijk om af en toe een relaxmoment in te lassen.

Naast een gezellige eetruimte is het in een 24/7 omgeving ook belangrijk om een extra ontspanningsruimte te hebben voor persoonlijke interactie of privégesprekken. Deze privéruimte bevindt zich idealiter in de controlekamer zelf, zodat de operators de controlekameromgeving niet hoeven te verlaten en dus snel beschikbaar zijn in het geval van plotselinge incidenten.

Het inrichten van relaxzones in de controlekamer komt de kwaliteit van de pauzes ten goede en stelt de operators in staat om zich efficiënt te ontspannen. Om persoonlijke interacties te bevorderen worden deze ruimtes het best ingericht met comfortabel zitmeubilair, verplaatsbare panelen, … En ook de kleuren moeten bewust gekozen worden. Want kleuren hebben een grote invloed op het menselijk gevoel en gedrag.