Rechtstaand werken heeft zo z’n voordelen

Wie een kantoorjob heeft zit vaak langdurig neer, zonder enige vorm van beweging. Het verrast niet dat te lang stilzitten een negatieve impact heeft op het lichaam. De oplossing? Het zittend patroon doorbreken door af en toe recht te staan. Dit klinkt voor sommigen oncomfortabel en zelfs vermoeiend. Maar er zijn gelukkig heel wat voordelen verbonden aan rechtstaand werken.

De voordelen van rechtstaand werken

  • Hogere productiviteit

Door recht te staan ben je alerter, minder slaperig en meer geconcentreerd. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je productiever bent.

  • Betere doorbloeding en zuurstofopname

Rechtstaan laat je hart iets sneller pompen waardoor je bloed beter circuleert en je lichaam meer zuurstof opneemt.

  • Goed voor de rug

Regelmatig rechtstaan versterkt je rugspieren en verbetert je houding. Je hebt minder snel kans op klachten ter hoogte van de rug, schouders en nek.

  • Calorieën verbranden

Door stil te zitten verlaag je jouw hartslag terwijl je door recht te staan net jouw hartslag verhoogt en dus een hogere calorieverbranding hebt. En dat voor een minieme inspanning!

  • Langer leven

Een betere bloedcirculatie en hogere calorieverbranding zijn belangrijke voorwaarden om je gezondheid op peil te houden én je levensverwachting te verhogen. Rechtstaand werken heeft dus duidelijk heel wat voordelen!

Voordelen rechtstaand werken

Alleen maar staan dan?

Zeker niet! Te lang rechtstaan (in een statische houding) is ook niet ideaal. Je kan er jouw spieren en gewrichten door overbelasten. Je zorgt best voor een goede afwisseling tussen zitten en rechtstaan. Ergonomisch kantoormeubilair kan dus niet ontbreken. Breng bijvoorbeeld meer beweging op kantoor door het voorzien van zit-sta bureaus (zoals van Wilkhahn of Sedus) en de juiste bureaustoelen die actief zitten stimuleren.

Vraag advies aan Ergo-Lab

Wil je jouw werkplek zo ergonomisch mogelijk inrichten waarbij jouw medewerkers de mogelijkheid hebben om zowel zittend als rechtstaand te werken, te vergaderen, te overleggen, …? Vraag gerust ons advies via het contactformulier.