De meest toegepaste akoestische oplossingen voor op kantoor

Het geluid van de printer of de koffiemachine. Het getik van toetsenborden. Babbelende of telefonerende collega’s. Voor wie in een open kantoorruimte werkt, klinkt dit wellicht bekend in de oren. En voor velen is het een vervelend fenomeen. Want ongeacht de bron van het geluid, het zorgt voor een verminderde concentratie. In deze blog sommen we alvast enkele van de meest toegepaste akoestische oplossingen voor op kantoor op.

Het belang van een goede akoestiek

Absolute stilte is zo goed als onmogelijk en bovendien verre van natuurlijk. Maar het is wel heel belangrijk om de akoestiek op kantoor te optimaliseren. Een goede akoestiek verhoogt namelijk de productiviteit en efficiëntie van jouw medewerkers. Én het draagt bij aan een omgeving waar het aangenaam werken is. 

Akoestische oplossingen voor op kantoor

Er zijn heel wat oplossingen om de akoestiek op kantoor te verbeteren. Denk aan akoestische panelen en elementen voor wanden of plafonds. Hieronder vind je verschillende mogelijkheden om storende omgevingsgeluiden maximaal te reduceren.

  • Panelen voor wanden en plafonds zijn veruit een van de meest toegepaste akoestische oplossingen voor op kantoor. Ze bestaan in verschillende uitvoeringen: als opzetwand of vrijstaande wand, als scheidingswand tussen bureaus, met verrijdbare voeten, …
  • Geluidsisolerende glaswanden verbeteren het geluid op de werkvloer en zorgen tegelijk voor een open ruimtegevoel en voldoende lichtinval.
  • Akoestisch meubilair zoals kasten, zitbanken of poefen, telefoon- of vergadercabines, … wordt vaak ingezet en vormt bovendien een esthetische meerwaarde.
  • Geluidswerende gordijnen die niet enkel de akoestiek ten goede komen maar ook ideaal zijn om een grote ruimte makkelijk op te delen in kleinere ruimtes.

Verder helpen bepaalde planten en lampen om de akoestiek op kantoor te verbeteren.

Akoestische oplossingen kantoor planten

Verbeter de geluidsbeleving

Naast de investering in akoestische middelen, is het ook heel belangrijk om de akoestische etiquette voldoende onder de aandacht te brengen op de werkvloer. Zo niet, dan treed het Lombardeffect op. Dit is kort samengevat de onwillekeurige neiging om in een luidruchtige ruimte zelf meer geluid te produceren. Een headset kan bijvoorbeeld een oplossing zijn.  

Wil je meer weten over het belang van akoestiek op de werkvloer? Neem contact op met ons en wij bekijken samen met jou alle mogelijkheden voor het creëren van een aangename geluidsbeleving op jouw kantoor.