Ergonomisch werken is gezond werken

We zijn niet gemaakt om 8 uur per dag stil te zitten, dat is zeker. Na een tijdje begint dat serieus door te wegen op je lichaam. Rug- en nekklachten zijn daarbij de meest voorkomende klachten. Maar ook hoofdpijn, oogproblemen en spierproblemen duiken meer en meer op. Al die klachten voorkom je makkelijk door te investeren in een ergonomische werkomgeving. Hoe creëer je de juiste werkplek? Dat leggen we graag voor je uit.

Wat is het en waarom is het belangrijk?

Ergonomisch werken betekent werken in een omgeving die aangepast is aan jouw persoonlijke behoeftes, zowel fysiek als mentaal. Het houdt in dat je werkomgeving zodanig op jou afgestemd is dat jij zo efficiënt mogelijk kan werken. Dat allemaal om de negatieve effecten op je fysieke en mentale welzijn zowel op korte als op lange termijn te beperken.

Recent onderzoek heeft aangetoond dat 24% van de thuiswerkers last heeft van fysieke klachten. Daarom is het belangrijk om ook thuis te investeren in een aangepaste werkomgeving. 

Ergonomische accessoires

Om ergonomisch te werken, kan je alvast de accessoires in je werkruimte aanpassen. Daarnaast is het belangrijk om ergonomie in je dagelijkse routine te integreren. Ons aanbod aan ergonomische accessoires van BakkerElkhuizen bestaat onder andere uit:

  • Ergonomische muizen
  • Laptopstandaards
  • Tablethouders, documenthouders
  • Schermarmen

Je kiest ook best voor de juiste bureaustoel om ergonomisch te werken. Een degelijke bureaustoel dwingt je als het ware om een gezonde zithouding aan te nemen, ondersteunt je onderrug en stimuleert beweging. Ook alternatieve zitoplossingen zijn een optie. Een zit-sta bureau bijvoorbeeld helpt je om afwisseling in je dag te brengen.

Tot slot komt de juiste verlichting je productiviteit ten goede. Ergo-Lab helpt je graag om een gezonde werkplek tot stand te brengen.

Ergonomisch werken: tips voor het dagelijkse leven

Met deze tips geniet je snel weer ten volste van de rest van je dag, zonder klachten.

  • Kies de juiste accessoires en bureaustoel.
  • Zorg voor afwisseling in je werkdag: sta af en toe eens recht.
  • Pas de positie van je beeldscherm aan: zorg ervoor dat je nekwervels een neutrale houding aannemen. Omhoog of omlaag kijken is niet goed voor de doorbloeding en de stand van je wervels.
  • Versterk je spieren: ook je lichamelijke conditie kan je houding beïnvloeden. Als je romp niet gespierd is, kan je moeilijker rechtop blijven zitten. In dat geval zijn spierversterkende oefeningen voor de onderrug, buikspieren, schouders en borst aangeraden. 

Meer informatie over ergonomisch werken?

Wil je graag meer informatie over ergonomisch werken? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag om van je werkplek een ergonomische ruimte te maken.