Gezond werken: Ergo-Lab belicht(!) de invloed van licht

Licht heeft een grote invloed op onze prestaties, ons concentratievermogen, onze stemming én ons slaappatroon. Gezond werken en licht zijn daarom onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het is dus belangrijk om aandacht te hebben voor de verlichting van je kantoor.

Waarom is licht zo belangrijk voor gezond werken?

Goede verlichting is van groter belang dan je denkt. Licht heeft invloed op je biologische klok, je hormoonhuishouding en je stofwisseling. Het effect van te weinig licht is niet onmiddellijk zichtbaar, maar je lichaam draagt het wel mee. Wat je vaak wel voelt? Vermoeidheid, omdat je extra inspanningen moet doen om iets goed te kunnen zien of goed te kunnen lezen. Of je krijgt branderige ogen door een te fel verlicht computerscherm. Ook symptomen zoals hoofdpijn, slecht slapen, concentratieproblemen en spanning in je schouders en nek kunnen gelinkt zijn aan licht.

Licht en productiviteit

Je lichtcomfort en je productiviteit zijn onlosmakelijk verbonden met elkaar. “Uit studies weten we dat beter licht kan zorgen voor een productiviteitswinst van ongeveer één procent in kantoren. Dat lijkt misschien weinig, maar het is eigenlijk erg veel. Het enige dat je hiervoor moet doen, is investeren in beter licht”, stelt Peter Bracke van het Laboratorium voor Lichttechnologie van de KU Leuven (Bron: vrtNWS) Op zoek naar meer en vooral beter licht dus.

Mag het licht aan?

De ideale lichtsterkte voor gezond werken ligt rond de 1.000 Lux op een horizontaal werkblad. Vandaag wordt meestal maar zo’n 100 Lux gebruikt. Een eerste manier om voor voldoende licht te zorgen, is daglicht natuurlijk. Een kantoorruimte voorzien van ramen waar veel daglicht doorheen komt, is ideaal. Natuurlijk kan dat niet overal. Kies dan voor een slim lichtplan om de perfecte lichtbalans te creëren. Ergo-Lab maakt je graag wegwijs.

Ben je geïnteresseerd in de relatie tussen gezond werken en licht? Of wil je meer weten over licht op je werkplek? Neem contact op met Ergo-Lab, samen bekijken we alle mogelijkheden voor een prettig werkklimaat op kantoor.