De invloed van ergonomie op een krachtig welzijnsbeleid

Zorg dragen voor het welzijn van je medewerkers, is meer dan de juiste bureaustoel voorzien. Uiteraard is fysieke ergonomie heel belangrijk. Maar wist je dat ook cognitieve ergonomie en organisatorische ergonomie een grote rol spelen als het gaat over gezond werken? Een krachtig welzijnsbeleid houdt rekening met alle aspecten van ergonomie.

De basis van je welzijnsbeleid: fysieke ergonomie

Ergonomisch zitmeubilair is het eerste waar we aan denken als het gaat over fysieke ergonomie. We zitten met z’n allen nog altijd veel te veel, dus kunnen we maar beter goed zitten. Nog beter: voldoende afwisselen. Dankzij een zit-statafel bijvoorbeeld. Of door af en toe even te kunnen pauzeren en rond te wandelen. Zonder dat je scheef bekeken wordt.

Omdat we vandaag steeds minder een vaste werkplek hebben, is het ook goed om na te denken over ons laptopgebruik. Een laptop zonder ergonomische hulpmiddelen is niet geschikt om lang aan te werken. Volgens studies is 2 uur het absolute maximum. Hoog tijd om die kennis actief toe te passen. Zowel op kantoor als voor thuiswerkers.

Kunnen je medewerkers voldoende bewegen tijdens hun werkdag? En hebben ze overal en altijd een goede ergonomische werkplek? Fysiek welzijn is het absolute minimum voor een goed welzijnsbeleid.

Er is meer: cognitieve en organisatie-ergonomie

Cognitieve ergonomie vraagt zich af of de manier waarop we werken goed aansluit bij onze cognitieve vermogens. Denk aan mentale processen zoals waarneming, geheugen en redenering. De manier waarop we werken heeft vaak meer invloed op ons mentaal welzijn dan we denken. Verlichting heeft invloed op ons slaappatroon. En het is wel duidelijk dat lawaai je concentratie beïnvloedt. Maar ook duidelijke instructies, voldoende afwisseling tussen taken, aangepaste mentale werklast… zijn belangrijk. Hou je daar als werkgever rekening mee, dan zorg je voor minder stress en betere prestaties.

In een ideale organisatie-ergonomie is er vertrouwen tussen medewerkers en leidinggevenden en leiden de cultuur en het beleid van een bedrijf tot een goede werksfeer. Wat dat concreet betekent? Dat een werknemer asynchroon kan werken bijvoorbeeld door zijn werkzaamheden aan te passen aan zijn noden. Dat kan door heel vroeg te beginnen en om 15 u. te stoppen om aan de schoolpoort te staan. Of door ’s avonds te werken omdat dat net je meest productieve uren zijn. Andere belangrijke thema’s zijn teamwork, thuiswerk, evaluatie…

Ergo-Lab roept op om als bedrijf positieve verantwoordelijkheid te nemen. Want er is zoveel dat je kan doen voor het welzijn van je medewerkers. Ergonomie is een mooie leidraad voor het uitstippelen van een krachtig welzijnsbeleid. Vind jij dat ook? Ergo-Lab geeft je graag advies.