Innovatie in ergonomie: Marc Timmermans (Ergo-Lab) aan het woord over Wilkhahn

2020 was het jaar waarin gezondheid een centrale plaats veroverde op de werkvloer. Jonge professionals zoeken naar werkgevers die aandacht hebben voor hun welbevinden. En bedrijven investeren vaker in werkomgevingen die productiviteit koppelen aan welzijn. Ergonomie en beweging zijn onmisbaar in deze ontwikkeling. Volgens expert Marc Timmermans combineren de producten van de Duitse meubelproducent Wilkhahn beide zaken op een innovatieve manier.

Marc Timmermans: meer dan 30 jaar expert in ergonomie

Oprichter van Ergo-Lab Marc Timmermans is al meer dan 30 jaar expert in ergonomie. Met Ergo-Lab richt hij zich op kennisontwikkeling en -verspreiding inzake gezondheid op het werk. Ergonomie is hierin een belangrijke pijler.

“Ik ben sinds 1988 onafgebroken met deze zaken bezig. In de jaren ‘90 stelden we de eerste klachten van de zogenaamde beeldschermwerker vast. Samen met enkele partners, waaronder twee Nederlandse universiteiten, deed ik onderzoek naar dit fenomeen. Dit resulteerde in de ontwikkeling van het Axia zitconcept met het bedrijf BMA Ergonomics. Na de verkoop van dit bedrijf, startte ik in 2018 met Ergo-Lab.

Ergo-Lab doet volledige projectinrichtingen voor alle soorten bedrijven. We doen dit vanuit een holistische blik met aandacht voor licht, beweging, ergonomie en veel meer.”

Ergonomie en microbewegingen

Marc Timmermans benadrukt dat medewerkers nog nooit zoveel belang hechtten aan gezondheid op de werkvloer. Ergonomisch werken is hier een basisaspect van.

“Ergonomie moet net als wifi aanwezig zijn op elke werkvloer. We zitten heel veel wanneer we werken. Nochtans zijn de gunstige effecten van 30 minuten stappen of van regelmatige zitonderbrekingen immens.

Binnen de ergonomie zijn microbewegingen van groot belang. Het gezondheidsvoordeel van kleine bewegingen tijdens het werken is enorm. Goed kantoormeubilair zorgt voor een gezonde zithouding én stimuleert deze microbewegingen.”

Innovatie van Wilkhahn

Volgens Marc Timmermans is dit waar Wilkhahn door de jaren heen steeds innovatief is geweest.

Wilkhahn speelt sterk in op dit geven met hun stoelen. De stoelen bewegen 3 dimensionaal. Dit wil zeggen dat ze niet alleen vooruit, achteruit, naar boven en naar beneden bewegen maar ook zijdelings. Dit betekent een enorme gezondheidswinst. De zijdelingse beweging heeft immers een grote impact op dat microbewegen.”

Ergonomie, design en kwaliteit

Naast een uitstekende ergonomie staan de producten van Wilkhahn ook garant voor duurzaamheid, flexibiliteit en een mooi design.

Marc Timmermans: “Het is belangrijk dat een meubel mooi en duurzaam is want dit draagt bij aan de kwaliteit van de werk- en leefomgeving. Ook hier scoren de producten van Wilkhahn goed.

Maar nog belangrijker is de flexibiliteit die Wilkhahn mogelijk maakt. Onze wereld is voortdurend in verandering. Ook hier speelt het bedrijf sterk op in. Je kan de tafels en stoelen zittend, steunend en staand gebruiken. Zo wijzig je telkens opnieuw de functie van de hele werkomgeving. Daarnaast levert Wilkhahn producten die het op veel vlakken beter doen dan de huidige norm. Daarmee is het bedrijf helemaal klaar voor de toekomst.”

Bron: KMOInsider