In de toekomst gaan we anders werken, zoveel is duidelijk. Maar wat betekent dat voor het kantoor van morgen? Waar zullen we werken? En welke eisen gaan we aan onze werkomgeving stellen?
Is het kantoor van morgen thuis?
Niet helemaal. We zullen in de toekomst wél vaker afwegen wat de meest geschikte plek is voor welke activiteit. Iedereen samen naar kantoor om 9u zal niet langer de norm zijn. We evolueren steeds sneller naar flexibel werken. Dat vraagt om meer flexibiliteit op de werkvloer. Het kantoor van morgen zal kleiner worden en verschillende functies vervullen. Het zal functioneren als een regionale hub waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Waar mensen kunnen connecteren en creatief samenwerken. Technologie zal daarin een belangrijke rol spelen: door interactie makkelijker te maken, repetitieve taken over te nemen en tegelijk andere kansen te bieden.
Gezondheid op de eerste plaats
49% van de werknemers vindt gezondheid belangrijker dan eender welk ander bedrijfsvoordeel. Inzetten op het algemeen welzijn van je werknemers wordt daarom superbelangrijk in het kantoor van morgen. Om mensen aan te trekken is het belangrijk om een werkcultuur aan te bieden waarbinnen ze zich goed voelen. Waar ze de kans krijgen om hun werk te organiseren zoals hen dat het best uitkomt. En waar ze op elk moment op de meest gezonde manier kunnen functioneren. Maar wat betekent dit precies?
- Bewegen, bewegen en nog eens bewegen
Ergonomie is vandaag een basisvereiste. Daarnaast is het belangrijk om de hele dag in beweging te blijven. Wist je dat overdag voldoende bewegen je meer voordelen oplevert dan een uurtje joggen ’s avonds? De totale zittijd verminderen en je zittijd om het halfuur onderbreken is een goede richtlijn. Het ideale kantoor zal onderbroken zitten optimaal stimuleren. Bijvoorbeeld door zit-sta werkplekken en door driedimensionale bureaustoelen die microbewegingen in alle richtingen mogelijk maken.
- Voeding
Denk je aan gezondheid, dan denk je aan voeding. Ook hierin speelt je werkplek een rol. Strategieën die medewerkers gezonder doen eten, kunnen op allerlei manieren ingebouwd worden: het aanbod, de porties, de beschikbaarheid van water,… Zelfs de fysieke omgeving beïnvloedt eetgedrag. Daar kan je in de keuken of eetruimte van een kantoor mee aan de slag.
- Het belang van licht (en dus ook slaap)
Goede verlichting is van groter belang dan je denkt. De ideale lichtsterkte ligt rond de 1.000 Lux op een horizontaal werkblad. Vandaag wordt meestal maar zo’n 100 Lux gebruikt. Dat werkt niet alleen minder aangenaam, maar het heeft ook invloed op ons cognitief vermogen, ons emotioneel welzijn én ons slaappatroon. Heel veel redenen om dat in de toekomst beter aan te pakken dus.
Tenslotte is het belangrijk dat het kantoor van morgen er goed uitziet natuurlijk. Aandacht voor het interieur en de beleving van de omgeving creëren sowieso een aangename werksfeer.
Wil je van jouw werkplek een kantoor van morgen maken?
Ergo-Lab helpt je graag op weg om een ergonomische en gezonde werkplek tot stand te brengen die helemaal klaar is voor de toekomst. Neem contact op voor meer informatie over jouw kantoor van morgen.