De impact van ergonomie op de productiviteit en efficiëntie

Aandacht voor ergonomie is aandacht voor het welzijn van je medewerkers. Het komt de fysieke en mentale gezondheid ten goede en zorgt voor meer werkgeluk. Maar de impact van ergonomie laat zich ook voelen in een hogere productiviteit en efficiëntie. Hoe precies dan? Dat vertellen we je in deze blog.

Ergonomie op het werk is …

… het aanpassen van de omgeving aan de persoonlijke behoeftes, zowel fysiek als mentaal. Een ergonomische bureaustoel, een in hoogte verstelbaar werkblad en andere ergonomische aanpassingen zorgen alvast voor een hoger comfort. En wie comfortabel kan werken is over het algemeen meer tevreden en kan zich beter concentreren op zijn taken.

Impact van ergonomie
Impact van ergonomie

Ergonomie zorgt voor een hogere productiviteit en efficiëntie

Naast ergonomisch meubilair zijn er heel wat andere manieren waarop ergonomie de productiviteit en efficiëntie van werknemers verhoogt:

  • Ergonomische software en tools verbeteren de interactie tussen werknemers en computersystemen. Dit omvat zowel gebruiksvriendelijke interfaces, goed ontworpen softwaretoepassingen en andere hulpmiddelen zoals ergonomische muizen en toetsenborden of verstelbare monitorarmen. Kleine aanpassingen die helpen om de taken sneller en nauwkeuriger uit te voeren.
  • Ergonomie vertaalt zich ook op het vlak van taakverdeling en workflow. Door taken op een ergonomisch verantwoorde manier te verdelen, kunnen werknemers efficiënter werken. Denk bijvoorbeeld aan het verminderen van repetitieve taken, het respecteren van pauzes, het bevorderen van een evenwichtige werklast, …
  • Door het investeren in ergonomische opleiding en bewustwording, zoals het informeren over de juiste zithouding, het ergonomisch instellen van de werkplek, etc. kan elke werknemer zelf bijdragen aan het verbeteren van zijn productiviteit en efficiëntie.

De impact van ergonomie laten voelen in jouw bedrijf?

Een ergonomisch ingerichte werkplek is vandaag de dag de manier om je werknemers op een comfortabele, gezonde en veilige manier te laten werken. Én om nieuw (jong) talent aan te trekken en aan boord te houden. Wil je de positieve impact van ergonomie laten voelen in jouw bedrijf? Ergo-Lab staat met plezier voor je klaar om dat te realiseren. Neem vrijblijvend contact op voor een eerste kennismaking.