De telewerkvergoeding of thuiswerkvergoeding: een duwtje in de rug voor ergonomisch werken

Thuiswerk is voor veel mensen een blijver. Zelfs na de maatregelen omwille van corona zullen veel bedrijven meer inzetten op thuiswerk. De nieuwe, eenvoudigere fiscale regeling om thuiswerk te vergoeden ondersteunt die evolutie. De telewerkvergoeding is een fiscaal vrijgestelde vergoeding die je als werkgever kan toekennen aan je werknemers ter compensatie van de kosten die gepaard gaan met het thuiswerken. Denk aan kleine kantoorbenodigdheden, maar ook aan het extra verbruik van water, elektriciteit en verwarming. Uiteraard denken wij meteen aan bureaumeubelen en ander materiaal dat gezond werken stimuleert.

De telewerkvergoeding in cijfers

De telewerkvergoeding is er voor werknemers die structureel en op regelmatige basis thuiswerken. In de regel gaat het over één werkdag per week. Dat kan een volledige werkdag zijn, maar ook twee halve dagen of meerdere dagen van een paar uur. De vergoeding mag maximaal 129,48 euro per maand bedragen, maar tijdens het tweede kwartaal van 2021 wordt ze tijdelijk verhoogd tot 144,31 euro om beter tegemoet te komen aan de reële kosten die gemaakt worden. Als werkgever kan je daarnaast ook nog eens kantoormeubelen en -materiaal ter beschikking stellen (of terugbetalen) aan je werknemers.

Hoe werk jij in de toekomst?

Wil jij als bedrijfsleider medewerkers meer de kans geven om thuis te werken? En hoe kijk je als medewerker naar thuiswerk? Vanaf het moment dat je één dag per week van thuis werkt, is dat meer dan reden genoeg om een gezond thuiskantoor te voorzien. Geen keukenstoel dus, maar een ergonomische bureaustoel. Of een zit-statafel om de negatieve gevolgen van langdurig zitten in te perken. Ook ergonomische hulpmiddelen zoals een laptophouder of een monitorstandaard zijn geen overbodige luxe als je vaak beeldschermwerk doet.

Wil je je thuiskantoor ergonomisch inrichten? Of ben je werkgever en wil je je medewerkers ondersteunen met een kwalitatieve thuiswerkplek? Ergo-Lab denkt graag met je mee.