Blijvend investeren in het welzijn op het werk

De komst van het digitale tijdperk brengt heel wat boeiende uitdagingen met zich mee. Een daarvan is het uitwerken van een optimaal welzijnsbeleid op de werkvloer. Hoe kan je weerbaarheid en welzijn op het werk nu maximaal stimuleren en bewerkstelligen? Dat doe je door permanent te investeren in een kwalitatieve werkplek, zowel fysiek als mentaal!

Fysieke en mentale gezondheid voorop

Het lijkt niet alleen eenvoudig maar is ook zo: een gezonde geest in een gezond lichaam is de sleutel tot gelukkige en weerbare werknemers. Hierover heerst nog te vaak de misvatting dat dit de verantwoordelijkheid is van de werknemer zelf. Toch speelt de werkgever een cruciale rol om zijn werknemers fysiek en mentaal goed in hun vel te laten zitten. Hoe precies? Door te investeren in:

  • de fysieke gezondheid

Belangrijk hierbij is om als bedrijf terug te gaan naar de basis. Dit wil concreet zeggen dat de focus op beweging, voeding en slaap moet liggen. Zo kan je met ergonomische kantoormeubelen het zittend patroon doorbreken. Of door middel van een Ergo-Lab workshop de kracht van slapen en van gezonde voeding onder de aandacht brengen. En de voordelen die hieraan verbonden zijn zoals een hogere weerbaarheid, creativiteit, …

  • de mentale gezondheid

Door de digitale revolutie worden we dagelijks geconfronteerd met een overvloed aan informatie, ook wel infobesitas genoemd.

Het gevolg? Sneller vermoeide en minder geconcentreerde werknemers. Daarbij komt nog dat we ons vaak in een staat van permanente connectiviteit bevinden. Er wordt namelijk verwacht dat we snel en meteen antwoorden op de nieuwe informatie die ons bereikt.

Deze permanente connectiviteit – in combinatie met de hoge verwachting op het vlak van flexibiliteit – kan een mogelijke trigger zijn naar stress, slapeloosheid en een afname van alertheid. Gevolgen die op z’n minst gezegd zeer onheilspellend en nefast zijn voor de productiviteit op de werkvloer.

Gelukkig kan je deze psychosociale risico’s als bedrijf proactief counteren door:

  • je werknemers in de juiste focus en flow te laten komen op het juiste moment (bv. brainstormsessie in de namiddag organiseren).
  • regelmatig tijd vrij te maken voor het geven van gerichte feedback (ter verhoging van de betrokkenheid).
  • de authentieke intelligentie te bevorderen met concrete trainingen, opleidingen en leermomenten (lees: de hersenen in topconditie houden).
thuiskantoor
MarcTimmermans

Welzijn op het werk als sleutel tot bedrijfssucces

Ben je na het lezen van bovenstaande (nog) bewust(er) geworden dat welzijn op het werk bepalend is voor het succes van jouw bedrijf of onderneming? Maar kan je hierover wel wat strategisch inzicht en advies gebruiken? Met de Ergo-Lab Academy geven we je graag extra vertrouwen in deze materie. Dat doen we met onder meer academisch ondersteunde workshops over het realiseren van een kwalitatievere en gezondere werkplek.