In een controlekamer moeten operators continu geconcentreerd blijven. Bij eventuele problemen, moeten ze snel schakelen en cruciale beslissingen nemen. Daarom is een ergonomisch ontwerp van de werkplek geen overbodige luxe. Een slimme inrichting bevordert niet alleen het welzijn van de medewerkers, maar draagt ook bij aan een efficiënter werkproces en verhoogde veiligheid. Maar welke ergonomische aspecten zijn precies het belangrijkst bij het ontwerpen van een controlekamer? We sommen er 5 op.
Optimale werkplekindeling
Een operator moet op elk moment een volledig overzicht hebben en onmiddellijk kunnen ingrijpen bij een onverwachte situatie. Daarom is een strategische plaatsing van de monitoren cruciaal. Een opstelling van meerdere schermen in een halve cirkel zorgt ervoor dat de nek en rug van de operator niet overbelast worden. Ook bedieningspanelen en andere hardware dienen binnen handbereik te zijn. Hierdoor hoeven operators geen onnodige of tijdrovende bewegingen te doen en blijven ze gefocust.
Flexibele werkplekken voor ploegensysteem
Controlekamers zijn meestal 24 uur per dag, 7 dagen per week bemand. De medewerkers werken vaak in een ploegensysteem, waarbij de verschillende operators elkaar afwisselen in shifts. Omdat elke operator een unieke lichaamshouding en persoonlijke voorkeuren heeft, is het belangrijk dat je de werkplek op een gemakkelijke manier kan aanpassen. Zo zijn verstelbare werktafels een doeltreffende oplossing. Werktafels die je in de hoogte kan aanpassen, zijn geschikt voor iedere lichaamsafmeting. Daarnaast zijn ergonomische stoelen een absolute must. Deze meubelstukken beschikken over een verstelbare rugleuning, armleuningen en zithoogte. Hierdoor bieden ze de juiste ondersteuning aan rug, nek en schouders. Op die manier voorkom je fysieke klachten en verloopt de werkdag op een comfortabele manier.


Beeldschermhoogte en -afstand
Dankzij een juiste hoogte en afstand van de beeldschermen, vermijd je oog- en nekproblemen. Zorg ervoor dat je monitor op ooghoogte geïnstalleerd is. Op die manier kan je recht voor je kijken, zonder te buigen of te forceren. Houd ook rekening met een minimale afstand van 50 à 70 centimeter tussen je ogen en het beeldscherm.
Goede verlichting
Verlichting speelt een belangrijke rol in de alertheid en het welzijn van de operators. Te veel of te weinig licht heeft invloed op vermoeidheid en concentratieverlies. Natuurlijke verlichting is een noodzaak. Laat zoveel mogelijk zonlicht toe in je controlekamer. Daarnaast helpen indirecte verlichting en verstelbare werkplekverlichting om een aangename werkplek te creëren. Heel wat operators kiezen voor biodynamisch licht. Dat is een licht dat zich aanpast aan het moment van de dag en op die manier rekening houdt met de biologische klok van de medewerker. Overdag zorgt helder, blauwachtig licht voor energie en focus. ‘s Avonds stimuleert warmer, gedempt licht een gevoel van ontspanning. Zo’n licht is een ideale oplossing voor operators die ‘s nachts werken.
Geluidsisolatie
Een stille werkplek is belangrijk voor een absolute concentratie. Geluidsprikkels leiden af, waardoor je minder alert of nauwkeurig bent. Dankzij het gebruik van geluidsabsorberende materialen voorkom je heel wat geluidshinder. Kies voor voldoende isolatie in de muren, vloeren en plafonds, bij de inrichting van je werkplek. Ook een strategische opstelling van je apparatuur en afscheidingswanden voor drukke kamers in een controlekamer bevorderen het concentratievermogen.
Conclusie
Bij het ontwerp van een ergonomische controlekamer zijn flexibiliteit, overzichtelijkheid en een gezonde werkomgeving de belangrijkste factoren. Dankzij de integratie van deze aspecten, creëer je een controlekamer waarin operators op een comfortabele en efficiënte manier kunnen werken. Bij Ergo-Lab zijn we gespecialiseerd in ergonomische ontwerpen van controlekamers die klaar zijn voor de toekomst. Informeer gerust naar de mogelijkheden.